Sunday, October 30, 2011

Konferens Negara Islam- Dunia menuju Khilafah
Hizbut Tahrir

The amir of the ummah is a shield
who protect the ummah....


Baru-baru ini pada 30 oktober 2011 telah diadakan konferens Negara Islam-Dunia menuju khilafah anjuran HIZBUT TAHRIR. 

Ana bukan ahli hizbut tahrir, tapi ana menyokong perjuangan hizbut tahrir. Menuju ke arah satu khilafah. Khailafah islamiyah. InsyaAllah.

Lima orang panel yang mewakili Hizbut Tahrir dari setiap negara ;
1.Ismail Yusanto (Indonesia)
2.Uthman Badar (Australia)
3.Taji Mustafa (UK)
4. Syeikh Yusuf (Palestina)
5.Abdul Hakim Othman (Malaysia)

Antara is kandungan talk pada hari itu adalah tentang the evil ideologi of sekularisme yang diutarakan oleh ustaz Ismail Yusanto. Disebabkan delegasi (cewah :p) dari Uitm datang lambat, itu je lah yang kami sempat dengar. 

Selepas itu, ustaz Uthman Badar. Beliau menegaskan semua umat Islam harus memainkan peranan masing-masing sebagai orang Islam kerana kita adalah satu ummah. Beliau juga bercerita tentang seorang pelajar di Libya yang dibunuh di Tripoli kerana menganggotai Hizbut Tahrir.

Disambung lagi dengan Taj Mustafa dari UK. Dia sangat Best! sebab kami tak bosan dengar celotehnya. Bukan nak kata yang sebelum dia membosankan,  tapi suara mereka perlahan tak macam Taj Mustafa.. lantang. Seorang bertanya kepada Taji Mustafa "Why are you willing to let go your money for Islam?" Dia jawab " Because it is the power of Aqidah LAILAHAILLALLAH!!" Tiada Tuhan yang disembah selain Allah. Sebab kita sayang agama kita sebab tu kita sanggup gadai nyawa dan harta untuk Islam. Taji Mustafa juga berkata "Muslims, we are rich but we are poor, because we are divided." Dan satu cara untuk menyatukan umat Islam adalah dengan mewujudkan negara Islam dengan melantik seorang AMIR OF THE UMMAH. 

Seterusnya, Syeikh Yusuf. er..maaf.Ternganga. Dia cakap Arab lah. Nasib baik MC ulas balik apa yang beliau katakan. Umat Islam lemah sebab itu Palestine jadi seperti sekarang. Pada zaman Abbasiyah, umat Islam terleka akibatnya Palestine jatuh ke tangan Yahudi hingga dibebaskan oleh Salahuddin Al Ayubi. Tanah Palestine dibuka oleh Saidina Umar. Sultan Palestine enggan jual tanah Palestine kepada yahudi bila yahudi menawarkan sejumlah wang yang banyak untuk membeli tanah Palestine. Baginda berkata, Kalau nak tanah Palestine, tunggu hingga khalifah Islam jatuh dan itulah yang berlaku sekarang. Yahudi sedang cuba menjatuhkan sebarang cubaan ke arah Khilafah Islamiyah. 

Akhir sekali, Ustaz Abdul hakim Othman, Presiden Hizbut Tahrir Malaysia. Beliau mengatakan zaman khilafah semakin hampir kerana semakin ramai umat Islam mula bangun dari tidur yang panjang. Kebangkitan di timur tengah telah membuktikan umat Islam tidak mahu pemimpin yang zalim. Siapa sangka, pada tahun 2011, kita menyaksikan satu persatu pemimpin zalim digulingkan dari pemerintahan oleh rakyat islam. 

Kata-kata yang paling melekat dalam minda ana : 
PERASAAN KEBANGSAAN MENGHALANG UMMAT BERSATU


Takbir... ALLAHUAKBAR
tabik dengan muslimin... ramai. Alhamdulillah.. ada harapan 

Sunday, October 23, 2011


Sekali lagi dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim ana mencoret di ruangan warkah. Guruh berdentum. Terkejut. hm..Tadi ok sahaja cuaca hari ni. Allah maha kuasa. 


Dialah yang menjadikan bumi sebagai hamparan buatmu dan langit sebagai atap, dan Dia menurunkan air (hujan) dari langit, lalu dia menghasilkan dengan hujan itu segala buah-buahan sebagai rezeki untukmu; kerana itu janganlah kamu mengadakan sekutu-sekutu bagi Allah padahal kamu mengetahui. (Al-Baqarah:22


Nyaman bayu petang. Subhanallah... satu lagi nikmat Allah. Bersyukurlah sahabat. Terlalu banyak nikmat Allah untuk kita. Walau apa pun yang kita tengah buat sekarang, jangan lupa untuk mengingatiNya. 


Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?
(Ar-Rahman:18)


Teringat Sultan Muhammad Al-Fateh, Raja sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera, rakyatnya adalah sebaik-baik rakyat. Penakluk Konstantinopel. Sekaligus membenarkan hadis Rasulullah S.A.W


Konstantinopel (kini Istanbul) akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera..." (Hadis riwayat Imam Ahmad)kenal ke?

Pernah waktu solat Jumaat bersama-sama tentera baginda memilih dalam kalangan tenteranya siapa yang layak untuk jadi imam. Baginda memerintahkan semua yang ada berdiri termasuk baginda sendiri seraya bertanya, Siapa yang sejak baligh hingga sekarang pernah tinggal solat fardhu walau sekali, sila duduk. Tiada seorang pun duduk.


Baginda bertanya lagi, "Siapa yang sejak baligh hingga kini pernah tinggal solat sunat rawatib, sila duduk. Sebahagian daripada tenteranya duduk.


Baginda bertanya lagi, "Siapa yang sejak baligh hingga kini pernah meninggalkan solat tahajjud walau satu malam, sila duduk. Semua duduk kecuali Sultan Muhammad Al-Fateh. Akhirnya baginda sendiri menjadi imam solat jumaat.

Benarlah baginda adalah sebaik-baik raja.


Walaupun baginda adalah raja. Kaya. Banyak harta. Tak menghalang baginda dari meluangkan masa untuk Allah di sepertiga malam. Ini adalah bukti hamba yang bersyukur. Bukti pencinta yang setia. Pencinta maghfirah Allah. Hamba yang beramal bukan untuk syurga, tapi untuk keredhaan Allah.


MALAM.. Ramai yang menunggu kegelapan malam. sebab.. nak tidur, nak contact awek, nak relax2, nak tengok bola.


Tapi, sang pencinta... sujud di hamparan sejadah. Dengan linangan tangisan taubat. di kala sepi malam. Di kala ramai yang mencium bantal. Subhanallah.. alangkah bagusnya jika aku seperti itu. Alangkah bagusnya jika kita seperti itu. Alangkah bagusnya jika semua manusia seperti itu. Agung cintanya pada RABB.Saturday, October 22, 2011

MARSIS


Mata semakin berat, namun gagahkan juga. SubhanAllah.. blog wajah baru!! pink colour. terasa comel pula blog ni. hehehe. Baru ada semangat! nak update blog. sebelum ni kusam je kan. Alhamdulillah... dah mula gain momentum nak mencoret blog semula. UPDATE BLOG UPDATE IMAN sekali insyaAllah. Syukran sahabat ukhti Adibah Dayan Ahmad sebab kenalkan ana dengan MARSIS (Markaz Siswa Siswi Islam Sabah). Jamboree anjuran MARSIS hari tu berjaya charge balik iman dan semangat dakwah Alhamdulillah. Syukur sebab Allah pertemukan ana dengan enti. Tolong guide ana. Syukran sebab sudi tegur ana jika buat silap. Janji lepas ni ana tak minum sambil jalan. Baru sedar tak sopan buat macam tu. tertunduk malu Syukran sebab jadi cermin ana. 

Ana berdebat dengan seorang ikhwah tentang couple. Dah malas sebenarnya nak berdebat tentang isu ni. sebab semua dah sedia maklumkan hukumnya. Tapi, ikhwah tu masih nak cakap couple tu halal. Alasan dia kalau boleh elak semua perkara yang menyebabkan zina hati, mata, tangan boleh jatuh hukum halal. Betul la alasan tu. Tapi ana takut dia salah tafsir. Hinggakan dia kata fikiran ana sempit sebab cakap " hilang kesucian hati yang mencinta orang yang tak halal baginya"  ini bukan bersandarkan mana2 hadis atau dalil Al-Quran tapi sekadar pendapat ana. prinsip ana. Allah, bingung... =_=" macam mana la nak bagi budak ni faham. Akhirnya ana kata kat dia, kalau yakin boleh elak zina tu silakan couple. Tapi dalam konteks dia yang masih belajar baik tak payah la dulu fikir pasal couple kalau lambat lagi nak kahwin. Ana amik pendapat dari iqbal syarie bayyinat " jangan contact secara direct, guna orang tengah. Wallahualam


Wednesday, October 5, 2011

malunya pada Allah


Malunya pada Allah
matlamat semakin kabur
perjuangan semakin luntur

malunya pada sahabat
dakwah semakin jauh
ana semakin jauh

uzlah....
ya, itu solusinya
beri ana masa Ya Allah
kembalikan semangat jihad 
kembalikan semangat dakwah
ana lemah tanpa sahabat sahabiah 
ana lemah tanpa biah solehah
ana lemah tanpaMu ya Rabb

jangan biarkan ana sendiri
tolong bantu ana cari sinar itu
tolong kembalikan hidayah itu
ana semakin sesat
tolong bantu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...