Friday, March 8, 2013

(The last standing witness) saksi terakhir

"An An An.. Totte modaisuki Dorae...Mon"

" Kak.. Doraemon main suda" Si adik menjerit memanggil. 

Lantas keempat-empat beradik ini pun memberhentikan segera pekerjaan masing-masing, meluru ke ruang tamu dan duduk di hadapan TV sambil senyum sampai ke telinga. Ibu hanya mampu menggeleng. Berjuih sudah mulut melarang. takut anak-anak ikut resam Nobita si pemalas dan selalu dapat kosong dalam peperiksaan. Tidak pernah lebih dan kurang dari kosong. Biasalah... ibu.

mesti para peminat kartun ni pernah tengok Doraemon and The Kingdom of Clouds. Dalam cerita ni, Nobita dan Doraemon bina sebuah negara di atas awan lengkap dengan sebuah istana yang gah, kawasan perumahan, tasik yang luas dan macam-macam lagi. 

Teringat 1 babak dalam kartun ni bila doraemon dan nobita telah ditangkap dan dibicarakan di mahkamah kerana dituduh menjadi penyebab kepada pencemaran di bumi. Tiba-tiba, bangkit si pohon dan membela nasib dua sahabat baik ini. Dia pun bercerita kepada semua orang yang hadir di situ. Kerana nobita dan doraemon lah dia berada di tempatnya sekarang. Mereka lah yang telah membantunya sewaktu masih anak pokok dan dipindahkan dia ke sebuah hutan (kalau x silap saya) di mana dia boleh membesar dengan selamat.  Akhirnya.. mahkamah memutuskan untuk membebaskan nobita dan doraemon dari pertuduhan.

EH..bukankah kita pun akan menghadiri mahkamah persis ini juga nanti. iaitu mahkamah akhirat. Allah jadi hakimnya. Ketika ditanya apa yang kita dah buat sewaktu di dunia nanti untuk membolehkan kita dimasukkan ke syurga nanti, siapa nak jadi saksi kita? Siapa nak bangkit dan bantu kita di mahkamah Allah nanti? 

Perbanyakkanlah amalan di dunia ini supaya banyak yang akan jadi saksi kepada amalan kita tika di dunia ini. Rajin-rajinkan lah diri ke surau.. suapaya pohon-pohon di sepanjang perjalanan menjadi saksi kita nanti. Supaya batu-batu yang kita sepak masa nak pergi masjid akan bangkit dan bela kita nanti. Ingat... Mati itu dekat :)

Peringatan buatku dan buatmu ^_^

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...