Sunday, December 4, 2011

watak utama selalu susah

Bismillahirrahmanirrahim
     watak utama


Dalam mana-mana drama, tak kisah hindustan kah, cerekarama kah, telenovela kah, kekasihku puyu kah, watak utama mesti yang paling banyak ditimpa musibah. Watak utama selalu dicerca, dipukul, di kata orang, di sumpah jadi ikan (erk ?). Tapi... akhir sekali, watak utama juga yang bahagia. Happily ever after cinderella kata.
Mari selak tabir kisah yang berlaku suatu masa dulu di sebuah tempat di atas bumi. Seorang lelaki tua miskin, yang ada ramai anak lelaki. Seperti ibu bapa lain, dia juga punya anak kesayangan. Nama anak itu Yusuf. Cantik rupa parasnya, baik tingkah lakunya. Yusuf, atau lebih tepat lagi Nabi Yusuf ra. Hidup Nabi Yusuf tiada indahnya. Dilempar ke dasar perigi oleh abang sendiri. Nasibnya baik, Allah Maha Pengasih, Nabi Yusuf diselamatkan oleh pedagang dan dijual kepada orang kaya Mesir. Baru nak merasa senang, digoda Zulaikha pula lalu dipenjarakan kerana diftnah. Bertahun lamanya di penjara. Tapi, akhir sekali... lelaki mulia ini diangkat menjadi wakil Raja Mesir. Nabi Yusuf tidak pernah membalas setiap apa yang orang buat padanya.


Selak tabir zaman, kisah seterusnya bayi yang disorok dalam ketuhar (x silap sy) buat roti oleh ibunya. Bukan kerana bencikan anak. Khuatir bayi itu akan dibunuh Firaun laknatullah. Ajaibnya.. bayi itu tak cedera dek panasnya ketuhar. Si bayi terselamat. Namun ibu tahu, bayi pasti akan dijumpai oleh Firaun juga. Aduh.. pilu hatinya. Anak tersayang dihanyutkan ke sungai Nil. Bayi yang tak tahu apa-apa senyum sahaja. bakulnya sekali sekala bergoyang dipukul arus sungai. Bayi terasa bakulnya ditarik sepasang tangan. Cantik wanita itu. Namanya Asiah. Ibu baru bayi. Dia membesar dengan penuh kasih sayang. Dia tumbuh menjadi lelaki yang tegap dan kuat. Namanya Musa. Nabi Musa a.s. Perjalanan hidup nabi yang satu ini juga getir. Siapa tahu, selepas sahaja bersusah payah menyelamatkan kaumnya dari Firaun, disangkanya kaumnya akan kekal beriman dengan Allah. Rupanya lembu betina mereka jadikan tuhan. Alangkah marahnya Musa a.s.hingga janggut Harun a.s jadi mangsa. Tapi Musa juga hidup bahagia. Dapat berjumpa Tuhannya.
Selak lagi tabir zaman. Oh, ini Tahun Gajah. Lahir seorang budak lelaki. Pelik kelahirannya, bandar Mekah terang benderang walaupun dah malam. Api majusi yang dah beribu-ribu tahun menyala tiba-tiba padam. Siapakah bayi ini? Muhammad s.a.w. Kasihan Rasul... lahirnya tidak berbapa. Baru nak kenal dunia, Ibu pula pergi menghadap Tuhan yang Esa. Selepas itu Atuk pula pergi. Nasib baik ada bapa saudara yang pengasih, diambil tinggal bersama. Biarlah jadi pengembala pun.. asalkan halal. Diangkat menjadinabi dan Rasul pada usianya 40 tahun. Tapi, isteri tersayang pula meninggalkannya. Pergi ke Thaif, sampaikan agama Allah.. Dibaling batu hingga kasut baginda dipenuhi darah. Kalau waktu hujan air masuk dalam kasut, tapi Rasulullah... darah. Saat nazak, masih mampu ingat pada umat. Tapi, Rasulullah hidup bahagia di syurga sekarang di samping Allah.


Ya Rasulullah....... apa yang engkau takutkan telah pun menimpa kami. Wanita, ramai hilang maruahnya. Umat Islam berpecah. Mereka tidak mahu menerima undang-undang Tuhan kita. Kitab mukjizatmu tidak dibaca malahan dibakar dan dipijak-pijak. Allah... Allah.. Rindunya padamu ya Rasulullah..


Begitulah cerita watak utama. Kita? tidak mahu jadi watak utama? Oh ya. kita adalah watak utama dalam cerita hidup masing-masing. Mahu jadi watak utama yang bagaimana? Happily ever after or misery everafter. pick one. Orang beri duri balas balik dengan isi durian (eh? xde rhyme) lalala..

1 comment:

danasahabat.blogspot.com said...

Kartu Kredit Bukopin adalah Kartu Kredit dengan berbagai Program Menarik & Variatif untuk kebutuhan Anda beserta Keluarga yang tidak membedakan Tingkat Bunga Transaksi Belanja maupun Penarikan Uang Tunai.

Untuk keperluan belanja atau kebutuhan tunai, Anda dapat mengandalkan Kartu Kredit Bukopin VISA dan MASTERCARD, Kartu ini memberikan banyak kemudahan dan sekaligus keuntungan bagi Anda.

Tingkat Bunga yang tidak membedakan transaksi belanja maupun tarik tunai Kartu Kredit Bukopin VISA dan MASTER memberikan suku bunga yang ringan dan kompetitif.
eward program
Setiap transaksi belanja dengan Kartu Kredit Bukopin akan mendapat poin reward yang bisa di tukar dengan hadiah menarik.

Executive Lounge
Bagi pemegang Kartu Kredit Bukopin Platinum, tersedia fasilitas Airport Lounge untuk menunggu penerbangan di bandara yang bekerjasama, sehingga menjadikan perjalanan Anda lebih nyaman dan menyenangkan.

Pembayaran Melalui E-Banking & ATM Bersama.
Pembayaran tagihan Kartu Kredit Bukopin dapat dilakukan melalui Internet Banking, seluruh ATM Bukopin, ATM CIMB Niaga, ATM BNI, ATM BII, ATM BTN dan semua ATM Bank lain yang tergabung dalam jaringan ATM Bersama di seluruh Indonesia.

Penarikan Tunai Via ATM.
Nikmati bunga tarik tunai yang sama besarnya dengan bunga belanja. Biaya tarik tunai terendah hanya 2% atau minimal Rp.50 ribu (mana yang lebih besar).

Bukopin One Payment.
Fasilitas pembayaran rutin bulanan (berlaku untuk semua kartu) untuk Telkom, Speedy, PLN, Indovision, Palyja dan Aetra serta tagihan handphone pasca bayar (Tagihan pasca bayar dari operator : Telkomsel, XL, 3, Axis, Mobile-8, Esia), Top Up Pulsa (operator : Telkomsel, XL, Indosat, 3, Axis, Mobile-8 dan Esia).

Purchase Protection Insurance.
Secara otomatis seluruh barang yang dibeli dengan Kartu Kredit Bukopin Platinum dilindungi dari kerusakan atau kecurian dengan nilai perlindungan maksimal sebesar Rp.30 juta per barang. Perlindungan diberikan 30 hari sejak tanggal pembelian di wilayah Indonesia atau 40 hari untuk pembelian di luar negeri.

Travel Accident Insurance.
Pembelian tiket penerbangan dengan Kartu Kredit Bukopin, secara otomatis mendapatkan perlindungan asuransi kecelakaan, khusus untuk Kartu Kredit Bukopin Platinum perlindungan hingga Rp.4 miliar. Perlindungan diberikan sejak perjalanan ke bandara, selama di bandara, selama di pesawat dan turun dari pesawat hingga sampai di tempat tujuan.

Travel Inconvenience Insurance.
Sebagai pemegang Kartu Kredit Bukopin Platinum secara otomatis Anda mendapatkan perlindungan atas ketidaknyamanan yang disebabkan oleh keterlambatan penerbangan, kehilangan bagasi, keterlambatan bagasi.

Cicilan 0%
Manfaatkan fasilitas Cicilan Tanpa Bunga dari merchant-merchant pilihan Bank Bukopin.

Call Center 24 Jam.
Untuk informasi atau anda memerlukan bantuan segera, tersedia Layanan Call Center 24 Jam untuk Anda. Hubungi Halo Bukopin 14005, officer kami siap melayani Anda 24 Jam sehari, 7 hari seminggu.

UNTUK PENGAJUAN AREA JATENG HUB CHAIRUL VIA SMS / TELP 085229348635.
ALAMAT KANTOR JL BULUSTALAN 4 NO 418 SEMARANG.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...